Home
Actueel
Bedrijfsleven
Carrièreswitch: van de keuken naar mechatronica

Carrièreswitch: van de keuken naar mechatronica

Bedrijfsleven

Carrièreswitch: van de keuken naar mechatronica

Twee jaar geleden stond Edwin van Hak (37) uit Eindhoven nog in de keuken culinaire creaties te maken in een gerenommeerd restaurant in Hapert. Vandaag de dag buigt hij zich dagelijks over ingewikkelde technische installaties. Met een opgroeiend gezin kreeg Edwin meer en meer de behoefte om op dezelfde tijden als zijn vrouw en kinderen vrij te zijn. “Mijn werktijden als souschef in de horeca waren moeilijk te combineren met het gezinsleven,” vertelt Edwin.

Hij ging voor een rigoureuze carrièreswitch; Edwin besloot zich om te laten scholen tot mechatronica-monteur. “Ik nam ontslag en ging terug de schoolbanken in!” Hij startte in 2022 een werk-leertraject bij Summa Techniek en ging als leerling-monteur aan de slag bij KMWE. Nu studeert en werkt hij op de vooraanstaande Brainport Industries Campus in Eindhoven, waar hij zijn passie voor techniek verder ontwikkelt.

“Er zijn zeker wel overeenkomsten met het werk in een keuken en het werk dat ik nu doe. Ook hier zijn deadlines, vorm je een team, moet je het overzicht behouden en moet je secuur werken. En in de techniek zijn de draden, apparaten en sensoren mijn nieuwe ingrediënten waar ik iets fantastisch mee bouw.”

Ingenieus apparaat vertelt Edwins verhaal

Edwin heeft inmiddels bij Summa zijn praktijkgedeelte van de opleiding afgerond met een ingenieus apparaat dat zijn verhaal in een kleine minuut vertelt. Het apparaat is een platform waar een ‘keuken’ en de karakteristieke buitenkant van de BIC-campus, het gebouw langs de N2 bij Eindhovens Airport, op te zien is.

Een vacuüm grijper pakt een kok, werkend achter het fornuis van een restaurant, en plaatst het figuurtje op een lopende band. Deze band transporteert de kok naar de BIC-campus. De campus – thuisbasis van zowel Summa Techniek als KMWE – opent zich en de kok verdwijnt naar binnen om even later als een gevierd mechatronica-monteur weer tevoorschijn te komen. “Daar zit heel veel techniek in, ja,” lacht Edwin.

Onder het platform zit het hart van het apparaat. “Ik heb dat expres in het zicht gehouden zodat mensen zien wat mechatronica nou eigenlijk inhoudt.” Achter een glazen wandje staan enkele besturingskasten strak naast elkaar, zijn de draden netjes gebundeld en worden via een ventieleiland en andere technische componenten de bewegingen op het platform aangestuurd. Een indrukwekkend stuk techniek, wat laat zien wat Edwin de laatste twee jaar al heeft geleerd over mechatronica. “Als je mij twee jaar geleden had gezegd dat ik dit zou kunnen maken, had ik je niet geloofd!”

Te oud?

De overstap ging overigens niet zonder slag of stoot. Edwin wordt nog boos op de bedrijven die hem als 34-jarige niet serieus namen. “Ik klopte bij enkele technische bedrijven op de deur, maar daar kreeg ik te horen dat ze liever iemand hadden die jonger was. Zo kortzichtig; er zijn tekorten in de technieksectoren en ik werd niet serieus genomen!” Uiteindelijk lukte het hem. “Bij KMWE zagen ze mijn potentie en hebben ze me een leerplek aangeboden. Ik ben heel blij dat zij mij die kans hebben gegeven…

“Ik neem levenservaring en werkervaring uit de horeca mee. Ik weet wat ik wil. Binnen de horeca werkte ik al op een hoog niveau. Dat wil ik ook in de techniek. Dus ik leg de lat voor mezelf best hoog.” Zijn studieopdrachten voerde hij uit als de kinderen sliepen. “Thuis staat mijn vrouw helemaal achter mijn keuze.” Met zijn verhaal hoopt Edwin meer mensen die een overstap willen maken, te inspireren: “Ik heb weer fantastisch werk, leer elke dag nieuwe dingen. En ik ben er voor mijn kinderen. Het is de investering meer dan waard.”