Home
Actueel
Onderwijs
Duurzaamheid als ‘groene draad’ door het onderwijs

Duurzaamheid als ‘groene draad’ door het onderwijs

Onderwijs

Duurzaamheid als ‘groene draad’ door het onderwijs

Duurzaamheid is allang geen modewoord meer. Het is een noodzakelijke mindset, een manier van leven, werken én leren. Bij Summa gaat duurzaamheid verder dan het plaatsen van zonnepanelen, warmtepompen en het aanbrengen van isolatie. De ambitie: duurzaamheid verweven in het onderwijs, niet als een extraatje, maar als een essentieel onderdeel van elke opleiding.

Mbo-studenten spelen een sleutelrol in de duurzame transitie. Of het nu gaat om energie, grondstoffen of circulaire economie, zij zijn de vakmensen van morgen. Daarom is het cruciaal dat duurzaamheid niet alleen wordt onderwezen, maar dat studenten het écht leren toepassen. “We bereiden hen voor op een toekomst waarin duurzaamheid de norm is, niet de uitzondering”, zegt Guido van Eijk van het practoraat Duurzaamheid en Energietransitie.

De Groene Draad

Om docenten en onderwijsinstellingen te helpen, heeft Van Eijk samen met experts ‘De Groene Draad’ ontwikkeld: een praktisch stappenplan met bijbehorende toolbox waarmee scholen duurzaamheid structureel kunnen integreren in het onderwijs. “Onze ambitie? Studenten opleiden tot professionals die niet alleen vakbekwaam zijn, maar ook duurzaamheid ademen in alles wat ze doen”, aldus Van Eijk.

Cruciale rol

Docenten spelen hierin een cruciale rol. Zij inspireren studenten om bewuste keuzes te maken en kritisch na te denken over hun impact. Maar docenten hebben ook zelf tijd en ruimte nodig om hierover in gesprek te gaan. Van Eijk: “Te vaak worden er plannen en documenten geschreven, terwijl de mensen die het daadwerkelijk moeten uitvoeren, onvoldoende ruimte krijgen om door te pakken. Duurzaamheid mag niet blijven zweven als een abstract idee; het moet landen in de praktijk.”

Duurzaamheid als logisch onderdeel

‘De Groene Draad’ bestaat daarom uit negen concrete stappen waarmee onderwijsteams duurzaamheid structureel kunnen verankeren. Dit varieert van een gezamenlijke visie en realistische doelen tot aanpassing van lesmethoden en curricula. Van Eijk benadrukt dat scholen hierin hun eigen tempo kunnen bepalen: “Duurzaamheid moet geen extra belasting zijn, maar een logische, natuurlijke pijler binnen het onderwijs”, benadrukt Van Eijk. “Dit document helpt teams om keuzes te maken die aansluiten bij hun opleiding en werkveld, uitgaande van de 17 duurzaamheidsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties.”

Geen keuze maar vanzelfsprekendheid

Met ‘De Groene Draad’ zet het mbo een stevige stap richting een duurzame toekomst. Door duurzaamheid niet als los onderwerp te behandelen, maar als een rode, of liever gezegd een groene draad door alle opleidingen te weven, krijgen studenten de kennis én vaardigheden die ze nodig hebben. Zo bouwen we aan een samenleving waarin duurzaamheid niet langer een keuze is, maar een vanzelfsprekendheid.

Meer weten? Download het servicedocument ‘De Groene Draad’ en de toolbox van de site van de MBO-Raad

De foto bij dit artikel werd gemaakt in de vintage kledingwinkel Vind’t op Summa Plaza.