Taalkracht biedt in de regio Zuidoost-Brabant educatietrajecten aan voor volwassenen om hun basisvaardigheden te verbeteren en hun participatie in de samenleving en op de arbeidsmarkt te vergroten. Deze inspanningen zijn onderdeel van het ‘Regionaal Programma Integrale Aanpak Laaggeletterdheid 2020-2024’. Recent onderzoek van prof. dr. Maurice de Greef laat zien dat deze trajecten zeer goede resultaten boeken en grote impact maken in het leven van volwassenen door het versterken van hun basisvaardigheden.
In Nederland kampen dagelijks miljoenen mensen met beperkte lees- en schrijfvaardigheden, waardoor ze niet volledig kunnen deelnemen aan de samenleving. Acht procent van deze groep woont en werkt in Zuidoost-Brabant. De regio zet in op het scholen van volwassenen, samen met diverse taalaanbieders en vrijwilligersinitiatieven, om hun zelfredzaamheid, maatschappelijke participatie en kansen op werk te vergroten. Taalkracht is een van de taalaanbieders in deze regio.
Deelnemers zijn assertiever en actiever
Volgens het onderzoek van prof. dr. Maurice de Greef kan meer dan de helft van de deelnemers na de trajecten de taal beter toepassen in de praktijk en zijn hun digitale vaardigheden verbeterd. Deelnemers voelen zich assertiever en actiever in hun omgeving, wat leidt tot meer sociale interacties en deelname aan natuur- en sportactiviteiten.
Positieve invloed op de opvoeding van kinderen
Ook blijkt dat de trajecten een positieve invloed hebben op de opvoeding van kinderen. Een derde van de deelnemers voelt zich beter in staat hun kind op te voeden en heeft een verbeterd contact met hun kind. Kinderen van deelnemers krijgen betere taal- en leesvaardigheden en hebben een hogere kans om door te stromen in het onderwijs.
Gezondheidsvoordelen
Ook blijkt uit het onderzoek dat ruim een derde van de deelnemers een betere fysieke gezondheid heeft en de helft een verbetering in hun psychische gezondheid ervaart. Dit is belangrijk omdat laaggeletterden vaak meer zorg nodig hebben en minder goed omgaan met gezondheidsinformatie.
Gezondheidsvoordelen Impact op werk
Taalscholing kan ook een positieve impact hebben op het functioneren en leven van werknemers. Uit dit onderzoek blijkt dat als neveneffect van de taalscholing meer mensen een betaalde baan (met begeleiding) vinden of beter functioneren in hun functie.
Meer nieuws
Studenten vragen aandacht voor diversiteit: “Je moet jezelf kunnen zijn, altijd.”
Wordt diversiteit overal honderd procent omarmd? Dan zou aandacht ervoor vragen niet meer nodig zijn. Helaas zijn we nog niet zover. Op veel scholen in Nederland is een Gender and Sexuality Alliance actief. Ook bij Summa.
In gesprek over wat borstkanker met je doet
Studenten van Summa Beauty & Lifestyle kregen ze een indringend inkijkje in de wereld van twee ervaringsdeskundigen. Op 14 en 16 januari worden honderdvijftig vrouwen door hen verwend in het kader van Summa Cares for Cancer.
Succesvolle pilot in de kinderopvang voor expatpartners krijgt vervolg in de zorg
De pilot om internationals aan de slag te krijgen in de kinderopvang krijgt een vervolg in andere sectoren met arbeidskrapte.
Hoogbegaafdheid: ‘Ik bleek niet de enige die zo denkt!’
Hoogbegaafd zijn is vaak een uitdaging. Erik vond steun bij een studentenbegeleider van Summa die begreep waar hij mee worstelde gedurende zijn hele schoolcarrière. Door zijn verhaal nu te delen hoopt hij dat jongeren die hoogbegaafd zijn eerder over die drempel stappen.