Voor mbo-student Zoé Rijnders is het eindelijk zover. Ze heeft haar sportkaart in ontvangst mogen nemen. Ze kreeg de kaart woensdagmiddag symbolisch overhandigd door wethouder Robert Strijk van onderwijs van de gemeente Eindhoven. Met deze kaart kan de 22-jarige studente van Summa International Engineering nu eindelijk weer sporten bij het Studentensportcentrum op de TU-campus in Eindhoven. “Ik heb meteen afspraken gemaakt om te gaan squashen met mijn vrienden van Fontys en de TU/e!”
‘Gezien als volwaardige student’
Als derdejaars techniekstudent en actief lid van de Eindhovense studentendansvereniging, is deze kaart voor Zoé meer dan alleen een toegangsbewijs tot sportfaciliteiten. “Ik vind het een erkenning voor ons als mbo’ers. We worden nu als volwaardige studenten gezien in plaats van scholieren. Ik voel me welkom.”
MBO Actieplan versterkt banden
De nieuwe sportkaartregeling voor mbo’ers is onderdeel van het MBO Actieplan dat de gemeente Eindhoven vorig jaar met de mbo-scholen in de stad heeft opgesteld. De gemeente hoopt door allerlei initiatieven, zoals een gezamenlijk Intro Festival en deze sportkaart, de banden tussen mbo-, hbo- en wo-studenten in de stad te versterken. Met de sportkaart kunnen jaarlijks 100 mbo-studenten voor slechts €10 per maand – hbo en wo-studenten betalen hetzelfde bedrag voor hun kaart – sporten in het Studentensportcentrum. De kaart geeft toegang tot verschillende sporten en verenigingen, waaronder fitness, tennis, en e-sports.
Tennissen met vrienden
Vanuit haar studieverleden heeft Zoé veel contact met studenten die op het hbo en de universiteit studeren. “Na de middelbare school ben ik met een hbo-studie begonnen. Dat bleek niet mijn ding. Als ik een uur lang in een collegezaal moet luisteren, leer ik niks. Ik leer door te doen. Op het mbo werk je meer in projecten. Dat past mij beter. Maar ik heb dus wel veel vrienden overgehouden aan mijn hbo-tijd. Heb ook een bestuursjaar gehad bij de Studentendansvereniging. Daardoor kwam ik ook vaak op de campus. Maar na mijn overstap naar het mbo mocht ik ineens niet meer sporten… beetje vreemd. Gelukkig is dat nu rechtgetrokken.”
Sport is Zoé met de paplepel ingegoten. Haar ouders hebben haar altijd gestimuleerd om te sporten. “Wat heb ik niet gedaan”, lacht Zoé. “Atletiek, tennis, hardlopen. Mooi dat ik nu met deze kaart kan tennissen met mijn vrienden.”
Meer nieuws
Summa-studenten organiseren verwendagen voor vrouwen met borstkanker
Op dinsdag 14 en donderdag 16 januari leggen de mbo-studenten (ex-)borstkankerpatiënten in de watten en geven ze hen een moment van ontspanning.
Succesvolle pilot in de kinderopvang voor expatpartners krijgt vervolg in de zorg
De pilot om internationals aan de slag te krijgen in de kinderopvang krijgt een vervolg in andere sectoren met arbeidskrapte.
Hoogbegaafdheid: ‘Ik bleek niet de enige die zo denkt!’
Hoogbegaafd zijn is vaak een uitdaging. Erik vond steun bij een studentenbegeleider van Summa die begreep waar hij mee worstelde gedurende zijn hele schoolcarrière. Door zijn verhaal nu te delen hoopt hij dat jongeren die hoogbegaafd zijn eerder over die drempel stappen.
Carrièreswitch van de keuken naar de techniek
Twee jaar geleden stond Edwin van Hak (37) uit Eindhoven nog in de keuken van een bekend restaurant in Hapert. Tegenwoordig is hij bezig met ingewikkelde technische installaties. Edwin wilde graag op dezelfde tijden thuis zijn als zijn vrouw en kinderen en dat was niet te combineren met zijn werk in het restaurant.