Summa-studenten bouwen mee aan GLOW-lichtproject: ‘Alles wat niet in het boek staat, is leuk’
Summa-studenten bouwen mee aan GLOW-lichtproject: ‘Alles wat niet in het boek staat, is leuk’
Een student wringt zich met een schroevendraaier in de hand tussen twee houten panelen door. Er klinken boorgeluiden, op verschillende plaatsen wordt overlegd. Op het Lichtplein, net achter de bibliotheek, in hartje Eindhoven, is het een drukte van belang. Een groot deel van het plein is afgezet zodat tot en met vrijdag gewerkt kan worden aan één van de installaties van lichtfestival GLOW.
Vanaf zaterdag moet hier het interactieve lichtkunstwerk ‘Rooted Together’ de vele duizenden toeschouwers verwonderen. Het kunstwerk is een samenwerking tussen ASML, designstudio TWOFIFTYK en Summa. Een grote stalen boom met 800 ledlampen, die door bewegingen van toeschouwers bediend kunnen worden. Er is een aantal maanden overheen gegaan om dit project te bedenken en te ontwerpen. De afgelopen dagen zijn alle losse puzzelstukjes op het Lichtplein afgeleverd. Aan 29 studenten van verschillende Summa-opleidingen de schone taak om het samen met mensen van ASML en de designstudio tot één kunstwerk te smeden.
Ideale projecten voor studenten
Eerstejaars mbo-studenten van Summa Bouw zijn al sinds negen uur druk in de weer met het monteren van beugeltjes waar straks LED-strips overheen lopen. Arno van Oetelaar, docent Bouwtechniek, geeft één van zijn vier studenten nog snel wat aanwijzingen. “Dit zijn ideale projecten voor onze studenten; het is heel gevarieerd, een andere omgeving, niet zo schools. Dat maakt het voor hen interessant”, vertelt Van Oetelaar later. “Deze jongens zijn pas sinds september met hun opleiding bezig en werken hier nu al zelfstandig mee. Ze leren hier hoe werken voelt, hoe het er aan toe gaat in het bedrijfsleven. Wanneer pauze, waar naar het toilet. Heel basaal, maar het is de eerste keer dat ze buiten de schoolomgeving werken. Dat maakt het een mooi leerproject.”
‘Ik merkte direct enthousiasme’
Technisch producent Jasper Schimmel van designstudio TWOFIFTYK benaderde Summa vlak voor de zomervakantie. “Om eerlijk te zijn, vond ik het wel spannend om studenten dit werk te laten doen. Maar ik merkte bij Summa direct enthousiasme“, vertelt hij glunderend. “Mooi te zien dat we met elkaar in korte tijd hebben kunnen schakelen om dit voor elkaar te krijgen. Dat ken ik uit de professionele wereld, maar had het niet verwacht van studenten en docenten.” Voor Jasper is het dan ook niet alleen een kunstproject, maar een kans om jonge mensen te laten zien hoe techniek tot leven komt.
Praktijkervaring
Mylan Voorzaat, student bij Summa Bouw houdt trots zijn boor in zijn hand: “Ik heb me er zelf voor opgegeven. Het is zo anders dan in het klaslokaal; hier ben je echt bezig voor iets. Op school moet je aan allerlei regeltjes voldoen; hier moet je gewoon hard werken.” George Nuahn, tweedejaars student bij Summa Elektrotechniek, staat te wachten totdat hij zich tussen het kunstwerk kan wringen: “Op school hebben we verschillende kasten met bedradingen gemaakt, die we dadelijk hier gaan aansluiten. Dat wordt nog wel een uitdaging, want de werkruimte is beperkt. Maar zoals dat gaat, moeten we nu wachten totdat we erbij mogen. Dat is altijd in de bouw. Je leert dus tegelijk over communicatie en samenwerking met andere teams. Die praktijkervaring kunnen we echt gebruiken.”
Het project biedt de studenten dus niet alleen technische vaardigheden, maar ook een kijkje in de dynamiek van een echte werkplek met strakke deadlines. Roel Grootenboer, docent Elektrotechniek, kreeg in zijn klas te maken met vijf gedreven studenten: “Alles wat niet in het boek staat, is leuk. Daar gaan studenten veel fanatieker mee aan de slag. Ze wilden na een overleg met bijvoorbeeld ASML alles van me weten. Ik heb de studenten vanaf het allereerste begin meegenomen in het proces. En ik heb er op gehamerd dat onze elektrische installaties waterdicht moeten zijn! Toen wij begonnen, wisten we niet wat het weer in november zou worden. Ik heb ze voorbereid op een pak sneeuw, regen en hagel”, lacht Grootenboer. “Het gaat trouwens ook niet alleen om het aansluiten van kabels, maar ook om het feit dat al die onderdelen straks één geheel vormen. De verschillende aspecten van het project zoals de veiligheid van de installaties, het juist coderen van kabels en het interpreteren van tekeningen vereisen precisie en aandacht. Wij zijn er om te begeleiden, maar geven de studenten de ruimte om zelfstandig keuzes te maken.”
‘Allemaal rechtshandig….’
Als het project zaterdagavond tijdens GLOW acht avonden lang vele tienduizenden bezoekers aan zich voorbij ziet trekken, zit het werk voor de Summa-studenten er nog niet op. “Nee, d’r wordt straks nog goed geëvalueerd”, zegt Grootenboer. “We lopen alle stappen van het proces nauwkeurig door. Wat zou je anders doen? Hoe en waar kan je dit proces voor jezelf makkelijker maken? Ze hebben nu bijna honderd draadjes aan de rechterkant van een voeding moeten vastzetten. Als je bedenkt dat ze allemaal rechtshandig zijn….dan was het logischer geweest om die voedingen links te monteren”, lacht hij, terwijl hij wijst naar twee studenten die in de meest onmogelijke posities bezig zijn aan het kunstwerk. “Daar ga ik het met ze over hebben. Door deze ervaring leren ze; de volgende keer zullen ze drie keer nadenken aan welke kant ze de kasten plaatsen!”
Student George Nuahn is ondertussen uit het kunstwerk gekropen en bezig met het maken van foto’s en video’s. “Ik ga dinsdag met mijn hele familie naar GLOW. Deze foto’s en video’s bewijzen dat ik het heb gemaakt,” lacht hij.
GLOW 2024
Zelf nieuwsgierig? GLOW Begint zaterdag 9 november en duurt tot en met zaterdag 16 november. Het kunstwerk waar Summa-studenten aan hebben gewerkt staat op het Lichtplein in hartje Eindhoven. Meer informatie vind je op: https://gloweindhoven.nl/project/rooted-together-asml-community/
En volg tijdens GLOW de aanwijzingen op van onze studenten van Summa Veiligheid!
Meer nieuws
Summa-studenten organiseren verwendagen voor vrouwen met borstkanker
Op dinsdag 14 en donderdag 16 januari leggen de mbo-studenten (ex-)borstkankerpatiënten in de watten en geven ze hen een moment van ontspanning.
Succesvolle pilot in de kinderopvang voor expatpartners krijgt vervolg in de zorg
De pilot om internationals aan de slag te krijgen in de kinderopvang krijgt een vervolg in andere sectoren met arbeidskrapte.
Hoogbegaafdheid: ‘Ik bleek niet de enige die zo denkt!’
Hoogbegaafd zijn is vaak een uitdaging. Erik vond steun bij een studentenbegeleider van Summa die begreep waar hij mee worstelde gedurende zijn hele schoolcarrière. Door zijn verhaal nu te delen hoopt hij dat jongeren die hoogbegaafd zijn eerder over die drempel stappen.
Sportieve mbo-studenten nu ook welkom in het Studentensportcentrum op de TU/e
Voor mbo-student Zoé Rijnders is het eindelijk zover. Ze heeft haar sportkaart in ontvangst mogen nemen. Ze kreeg de kaart woensdagmiddag symbolisch overhandigd door wethouder Robert Strijk van onderwijs van de gemeente Eindhoven.