Wordt diversiteit overal honderd procent omarmd? Dan zou aandacht ervoor vragen niet meer nodig zijn. Helaas zijn we nog niet zover. Op veel scholen in Nederland zijn GSA’s actief: groepen die vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. De afkorting staat voor Gender and Sexuality Alliance en ook bij Summa zijn studenten actief.
“Bij ons draait alles om acceptatie en respect”, vertelt tweedeklasser Gino de Beer. Hij is twintig jaar en studeert Sociaal Werk bij Summa Zorg & Welzijn. “Ik heb vorig jaar gastlessen over diversiteit gegeven bij ons op school. Dan ontstaan er discussies over het nut van een GSA. Waarom zouden we het samen moeten hebben over verschillen in seksuele oriëntatie en over een fijn klimaat op school voor iedereen? Ik vertel dan dat wij regelmatig merken dat dit belangrijk blijft en nodig is. Het is goed om mensen hier bewust van te maken.”
“Sterker nog, ik denk soms dat het de laatste tijd harder nodig is dan ooit”, stelt docent in opleiding Jonah de Winter. Cijfers van onder meer de GGD bevestigen dat beeld. Deze laten zien dat sociale acceptatie van seksuele en genderdiversiteit nog altijd te wensen overlaat. “Homofobie, geweld en discriminatie zijn bijna dagelijks in het nieuws. Laten we er in ieder geval voor zorgen dat iedereen zich binnen onze school veilig voelt, door op een laagdrempelige manier het wederzijdse begrip te vergroten.”
Studenten in de lead
“Veel mensen weten niet hoe het is om buitengesloten te worden of hoe het voelt om uit de kast te moeten komen”, legt docent Inge Meesters uit. “Wat zou het mooi zijn als het ooit allemaal genormaliseerd is; dat niemand zich meer druk maakt over seksuele oriëntatie, sekse of genderidentiteit. Iedereen mag er zijn. Ik zou het toejuichen als iedere school een GSA zou hebben. Belangrijk is wel dat het initiatief vanuit studenten komt, en niet zozeer vanuit strategische ambities of ideologische medewerkers. Wij faciliteren en denken mee, maar de studenten dragen de organisatie. En dan zie je hoe mooi het is als er vanuit de praktijk dingen ontstaan, vanuit hun belevingswereld. Opdat we ooit kunnen zeggen: het hele fenomeen GSA is overbodig geworden. Daar gaan we voor.”
Student Gino somt moeiteloos recente incidenten op, ook in onze eigen regio. “Het is allemaal erg verdrietig en kwetsend. Wij zeggen: je moet jezelf kunnen zijn, altijd. Onze deuren staan open om daar met ons over te komen praten. En wie wil, mag zich bij ons aansluiten. Onze groep is heel divers en iedereen is welkom.”
In gesprek
Docent Inge luistert trots. “Wat een eer vind ik het dat ik hier deel van mag uitmaken. Ik vind soms dat er te veel om aandacht wordt geschreeuwd. Uitdagend gekleed op een plezierboot, bekende Nederlander erbij… Ik denk dat GSA’s het beter doen. Door het gesprek te openen en voortdurend te benadrukken hoe belangrijk onderling respect is.” De beweging staat bij Summa nog in de kinderschoenen. Jonah: “We zijn nu bezig met het ontwikkelen van een visie voor onze GSA. En we organiseren bijeenkomsten, heel toegankelijke inloopmomenten.” En dan zijn er natuurlijk de activiteiten, zoals afgelopen week op Paarse Vrijdag. “Nagels paars lakken, in die kleur gekleed naar school, goede gesprekken, spelletjes: lekker ongedwongen maar wel enorm zichtbaar. We spraken bij onze kraampjes over respect, een veilige omgeving, empathie: belangrijke waarden die we allemaal zouden moeten delen.”
Een negatieve houding komt voor, binnen iedere gemeenschap en dus ook op school. Als iedereen even tolerant was, hoefde de GSA zich niet in te spannen. “Ik zou willen dat iedereen eens verder keek dan zijn eigen neus lang is”, zegt Gino. “Verbreed je horizon. Dat doet iets goeds met je, met iedereen. Het klopt dat niet iedereen zo is als jij. Als mens en als professional kom je heel veel verschillende mensen tegen, je leven lang. Wen er maar aan.”
Meer nieuws
In gesprek over wat borstkanker met je doet
Studenten van Summa Beauty & Lifestyle kregen ze een indringend inkijkje in de wereld van twee ervaringsdeskundigen. Op 14 en 16 januari worden honderdvijftig vrouwen door hen verwend in het kader van Summa Cares for Cancer.
Succesvolle pilot in de kinderopvang voor expatpartners krijgt vervolg in de zorg
De pilot om internationals aan de slag te krijgen in de kinderopvang krijgt een vervolg in andere sectoren met arbeidskrapte.
Hoogbegaafdheid: ‘Ik bleek niet de enige die zo denkt!’
Hoogbegaafd zijn is vaak een uitdaging. Erik vond steun bij een studentenbegeleider van Summa die begreep waar hij mee worstelde gedurende zijn hele schoolcarrière. Door zijn verhaal nu te delen hoopt hij dat jongeren die hoogbegaafd zijn eerder over die drempel stappen.
Sportieve mbo-studenten nu ook welkom in het Studentensportcentrum op de TU/e
Voor mbo-student Zoé Rijnders is het eindelijk zover. Ze heeft haar sportkaart in ontvangst mogen nemen. Ze kreeg de kaart woensdagmiddag symbolisch overhandigd door wethouder Robert Strijk van onderwijs van de gemeente Eindhoven.