Home
Actueel
Projecten
In gesprek over wat borstkanker met je doet

In gesprek over wat borstkanker met je doet

Projecten

In gesprek over wat borstkanker met je doet

Studenten Summa Beauty & Lifestyle ontmoeten ervaringsdeskundigen

 

Een knobbeltje. Dat is vaak hoe het begint. Maar borstkanker is meer dan een diagnose, meer dan een behandelplan. De impact ervan op iemands leven is groot. Het is goed om dat te beseffen en dan voelt het extra goed om iets te kunnen betekenen voor iemand die door zo’n heftige tijd gaat om hem achter de rug heeft. Voor het tweede jaar op rij gaan studenten van Summa Beauty & Lifestyle vrouwen verwennen die borstkanker hebben of hebben gehad. Onlangs kregen ze een indringend inkijkje in de wereld van twee ervaringsdeskundigen. Patricia Bennenbroek en Angela Klaus van Stichting Vier Het Leven Someren deelden hun indrukwekkende verhaal, om bij onze studenten de spanning rondom het onderwerp weg te halen.

Ieder kankertraject is anders en niets bleef onbesproken. Een verdacht knobbeltje, de diagnose, vervolgens de angst: kan ik mijn kinderen nog wel zien opgroeien? En dan de behandelingen, de bijwerkingen, het herstel, een borstreconstructie, de wijze waarop de omgeving ineens met je omgaat. Patricia Bennenbroek en Angela Klaus vertelden vrijuit over wat ze hebben meegemaakt. De studenten van de opleiding Allround Schoonheidsspecialiste luisterden ademloos naar verhalen over de mammografie, het eerste haarverlies, getatoeëerde wenkbrauwen en een gereconstrueerde tepel, maar ook over hoe de overbuurman ineens geen gedag meer zei en hoe het geheugen door de chemotherapie nooit meer is wat het was. “Dit is heel belangrijk”, zegt studente Rowena. “We leren waar zij zoal mee te maken krijgen, dan kunnen we ze beter begrijpen.” Klasgenoot Milou knikt. “Ik vind het ook belangrijk dat het nu minder beladen voor ons wordt. Ondanks de zwaarte van het onderwerp kan een luchtig gesprek toch gevoerd worden, daar kunnen we nu beter mee omgaan.” De gastsprekers bereikten hun doel, zoveel werd na afloop duidelijk. “Hoe ga je ermee om als aankomend professional? Wij willen duidelijk maken: je doet het nooit verkeerd.” Er volgde een warm applaus.

Verwendagen: praktijkgericht en betekenisvol

Summa Cares for Cancer, zo heet het evenement waar de studenten naartoe leven. Op 14 en 16 januari worden honderdvijftig vrouwen verwend in House of Bloom, de schoonheidssalon van Summa. Denk dan aan een hand- en gezichtsbehandeling, een manicure, een oncologische massage en aandacht voor haarverzorging en make-up. “Er is ook een feestelijke lunch, een smoothiebar en alle vrouwen krijgen een goodiebag”, vertelt docent Corriene de Greef trots. “Tussen al die activiteiten door is er ruimte om te kletsen, ervaringen te delen of voor even lekker helemaal niets. Vorig jaar begonnen we met zestig vrouwen en hadden we direct een enorme wachtlijst. We schalen nu op en hebben niet één maar twee verwendagen. En ook die zitten al helemaal vol. Vierhonderd studenten uit alle leerjaren zijn erbij betrokken. Het onderwerp doet iets met de jongeren, ze willen het graag heel goed doen. Dit is een mooi voorbeeld van praktijkgericht en betekenisvol onderwijs.”

Omzetten naar iets moois

Stichting Vier Het Leven Someren bezorgt mensen die het kunnen gebruiken een lach op het gezicht. Een hart onder de riem. Patricia: “We proberen een groot verschil te maken met kleine gebaren. Zo organiseren we diverse activiteiten en rijden we rond met feelgood mandjes. We schreven ook een voorlichtingsboek voor kinderen. Heel bewust zetten wij ons niet in voor onderzoek. Daar zijn anderen voor. Wij gaan voor het nu; een fijn gevoel geven aan mensen die het wel kunnen gebruiken.” De studenten stelden mooie vragen aan het tweetal. Angela: “Bijna iedereen kent wel iemand die met kanker te maken kreeg en we zagen soms tranen in de ogen. Het is waardevol dat Summa iets negatiefs omzet in iets moois. We delen ons verhaal en dat is belangrijk, maar we drukken de studenten ook op het hart dat ze regelmatig hun borsten moeten controleren bij het douchen. Als we er maar één hebben gered…”