Carrièreswitch van de keuken naar de techniek
Carrièreswitch van de keuken naar de techniek
Twee jaar geleden stond Edwin van Hak (37) uit Eindhoven nog in de keuken van een bekend restaurant in Hapert. Tegenwoordig is hij bezig met ingewikkelde technische installaties. Edwin wilde graag op dezelfde tijden thuis zijn als zijn vrouw en kinderen en dat was niet te combineren met zijn werk in het restaurant.
Daarom ging Edwin voor een carrièreswitch. Hij besloot zich om te laten scholen tot mechatronica-monteur. In 2022 startte hij een werk-leertraject bij Summa Techniek en ging hij als leerling-monteur aan de slag bij KMWE. Nu studeert en werkt hij op de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven, waar hij zijn passie voor techniek verder ontwikkelt.
“Er zijn zeker wel overeenkomsten met het werk in een keuken en het werk dat ik nu doe. Ook hier zijn deadlines, vorm je een team, moet je het overzicht behouden en moet je secuur werken. En in de techniek zijn de draden, apparaten en sensoren mijn nieuwe ingrediënten waar ik iets fantastisch mee bouw.”
Slim apparaat vertelt Edwins verhaal
Edwin heeft inmiddels bij Summa het praktijkgedeelte van de opleiding afgerond met een slim apparaat dat zijn verhaal in een kleine minuut vertelt. Een vacuüm-grijper pakt de kok en zet die op een lopende band. De band brengt de kok naar de BIC. De deur opent zich en de kok verdwijnt naar binnen om even later als een mechatronica-monteur weer tevoorschijn te komen. “Daar zit heel veel techniek in, ja,” lacht Edwin. In het filmpje hieronder kun je precies zien hoe het werkt.
De technische onderdelen van het apparaat hield Edwin bewust in het zicht, zodat mensen zien wat mechatronica precies inhoudt. Het laat ook zien wat Edwin de laatste twee jaar al heeft geleerd over mechatronica. “Als je mij twee jaar geleden had gezegd dat ik dit zou kunnen maken, had ik je niet geloofd!”
Te oud?
De overstap was niet makkelijk. Edwin wordt nog boos op de bedrijven die hem als 34-jarige niet serieus namen. “Ik klopte bij enkele technische bedrijven op de deur, maar daar kreeg ik te horen dat ze liever iemand hadden die jonger was. Dat is raar. Er zijn tekorten in de technieksectoren en ik werd niet serieus genomen!” Uiteindelijk lukte het hem. “Bij KMWE zagen ze mijn potentie en hebben ze me een leerplek aangeboden. Ik ben heel blij dat zij mij die kans hebben gegeven!”
Meer nieuws
Sportieve mbo-studenten nu ook welkom in het Studentensportcentrum op de TU/e
Voor mbo-student Zoé Rijnders is het eindelijk zover. Ze heeft haar sportkaart in ontvangst mogen nemen. Ze kreeg de kaart woensdagmiddag symbolisch overhandigd door wethouder Robert Strijk van onderwijs van de gemeente Eindhoven.
Cursisten geven Summa-docenten een 9
Als je cursisten je een 9 geven, dan doe je het uitstekend. Bij Optiek & Audicien moest Sebastiaan van Dooren even zijn bril poetsen of hij het goed gezien had. Maar hij had het cijfer kunnen verwachten, want: “Ik weet van alle 108 cursisten wie ze zijn en wat hun hobby’s zijn, en ze weten mij ook te vinden voor persoonlijke zaken.”
Summa-studenten bouwen mee aan GLOW-lichtproject: ‘Alles wat niet in het boek staat, is leuk’
Vanaf zaterdag moet op het Lichtplein in Eindhoven het interactieve lichtkunstwerk ‘Rooted Together’ de vele duizenden toeschouwers van GLOW verwonderen. Het kunstwerk is een samenwerking tussen ASML, designstudio TWOFIFTYK en Summa.
Studenten kunnen op elk moment starten met hun opleiding bij Start-up School in Eindhoven
Start-up School, onderdeel van Summa, introduceert een innovatief en flexibel onderwijsconcept waarmee studenten op elk moment van het jaar kunnen beginnen met hun opleiding. Dankzij dit nieuwe concept, genaamd ‘de Playground’, hebben studenten de vrijheid om hun leerroute volledig zelf vorm te geven.